×

Nagylátogatottságú weboldalak kiszolgálása - VIP tárhely

Cégünk Magyarországon egyedüliként üzemeltet osztott webhoszting környezetet nagylátogatottságú weboldalak kiszolgálására.

Miért lehet túlterhelt a szolgáltató szervere a weboldalamtól?

Minden nagyobb látogatottságú weboldal üzemeltetésében elérkezik az az idő, amikor a weboldal már nem alkalmas sokfelhasználós osztott webhoszting környezetben történő kiszolgálásra. Egy hoszting szerverre a szolgáltató általában több száz átlagos forgalmú weboldalt is elhelyez, amelyek arányosan részesednek a szerver erőforrásaiból, így a szerveren minden átlagos látogatószámú weboldal gyorsan és zökkenőmentesen érhető el. Amennyiben egy ilyen szerveren valamely weboldal kiugró látogatószámot produkál, az elvonja az erőforrásokat a többi weboldaltól és a sok átlagos látogatószámú illetve a kiugró látogatószámú weboldal kölcsönösen lelassítják egymást. Ezért a nagylátogatószámú weboldalak hagyományos, sok száz felhasználóval üzemelő szervereken nem hosztolhatók megbízhatóan, mert nem fog elég erőforrás jutni a nagylátogatottságú weboldal kiszolgálására a látogatócsúcsok idején.

Megoldás: a weboldal költöztetése VIP tárhelyre

Minden VIP felhasználó saját, dedikált VPS konténerrel és saját IP címmel rendelkezik, ennek eredményeképp a szerveren egy-egy weboldal kiszolgálására jelentősen több erőforrás jut, így a nagylátogatottságú weboldal elérhetősége a látogatócsúcsok idején is stabil és gyors marad.

Gyakori kérdések

Hány látogatót hosztolhatok egy "normál" tárhelyen?

Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni, mivel ez a weboldal látogatónkénti erőforrás használatától függ. Egy programkódot nem futtató weboldal akár 20000 látogatóig is kiszolgálható sokfelhasználós osztott szerveren, míg egy rengeteg termékkel feltöltött forgalmas webáruház már könnyen lehet, hogy 2-3000 napi látogatóval is VIP tárhelyre kényszerül. Ezen kívül nagymértékben függ még az adatbázis struktúrájától, méretétől, indexeltségétől. Sok esetben rosszul megírt programkódok eredményeznek kiugró erőforrás felhasználást.

Hogy lehet megmérni, hogy egy tárhely mennyi erőforrást fogyaszt? Van erről statisztika?

Egy tárhely erőforrás-fogyasztása közvetlen eszközökkel nem mérhető, mérőszáma nincs, statisztika nem, vagy csak részben készíthető. Az oka ennek az, hogy a túlterhelés több összetevőből adódhat: CPU használat programfuttatás következtében, MySQL lekérdezések következtében, I/O terhelés következtében, túlzott memória használat miatt, stb. A különböző erőforrás típusoknak nincs összevethető egységes mérőszámuk és mérési módszerük, így egy tárhely erőforrás fogyasztását indirekt teszteléses eszközökkel szoktuk megállapítani.

A mérés során a weblapot üzemkiesés mentesen áthelyezzük egy üres tesztszerverre és megállapítjuk, hogy mennyit csökken az eredeti szerver átlagterhelése és mennyi terhelést generált a weboldal az üres tesztszerveren. A terhelés valós mértékét és típusát ezután 5 különböző környezeti jellemző változásából (ún."load" értéke, CPU terhelés, MySQL terhelés, külső és belső I/O használat, memóriahasználat) állapítják meg a mérnökeink. Általában, ha ilyenkor a változás a két szerveren meghaladja a 10%-os kihasználtságot, javaslatot szoktunk tenni VIP hoszting igénybevételére.

Példa egy ilyen tesztelésre. Az alábbi grafikonon látható, hogy a weboldal áthelyezése után az eredeti szerver (s29) terhelése jelentős mértékben csökkent, míg a tesztszerver (s31) terhelése megnövekedett.Mi történik, ha a soklátogatós weboldalamnak a VIP tárhely is kevés?

Ekkor a saját szerver bérletét szoktuk javasolni. Felkészült hoszting mérnöki csapatunkkal, műszaki eszközeinkkel és know-how-kal bármilyen látogatószámú weboldal hosztolását meg tudjuk oldani.


További kérdésével állunk szíves rendelkezésére az Ügyfélszolgálatunk elérhetőségein!